Sint Pieterstraat 13 6211 JM Maastricht 043 321 0158

Het echte zuurvlees van Maastricht

Foto 1 - Cafe Sjiek in Maastricht
Foto 2 - Cafe Sjiek in Maastricht Foto 3 - Cafe Sjiek in Maastricht

Een van de Zuid-Limburgse gerechten die niet zoveel mensen buiten onze regio kennen, is het zuurvlees. In onze taal: zoervleis. Het is een poulet van vlees in een zoet/zure saus. Oorspronkelijk werd het zuurvlees gemaakt van paardenvlees en dat is nog steeds veruit de lekkerste variant. Tegenwoordig verschijnt het gerecht ook met rundervlees en soms zelfs varkensvlees op tafel. De saus is een heerlijke mengeling van azijn, peperkoek, uien, appels en appelstroop. Veel gerechten worden in Zuid-Limburg bereid met appels en dat heeft een reden. Maastricht en omgeving is een fruitgebied met appels, peren en kersen. Vroeger was de regio bezaaid met hoogstam fruitbomen. Tegenwoordig is dat overwegend laagstam.

Mijn oma en ook mijn moeder maakten regelmatig zuurvlees. Het vlees stond meestal zondagochtend op een pitje te pruttelen. Ik herinner me hoe gezellig dat was, zeker in de wintermaanden. Bij mijn oma aten we het zuurvlees met brood of aardappels. Mijn moeder was al wat meer met de tijd mee gegaan en serveerde er frieten bij. Dikke zelfgemaakte Belgische frieten gebakken in rundervet. De Belgen hebben er een naam voor: frites maison. Daar aten we een Belgische mayonaise bij a l'ancienne en zelfgemaakte appelmoes. Je kunt je er vast wel wat bij voorstellen. Heerlijk! Ik heb de traditie van mijn oma en moeder overgenomen. Ook ik sta regelmatig achter het fornuis om een grote pan zuurvlees te maken. Maar ik gaar niet graag paardenvlees vanwege de geur in de keuken.

Daarom ga ik regelmatig naar een restaurant in Maastricht waar je het echte zuurvlees kunt eten van paardenvlees: Café Sjiek. Een sfeervolle locatie in het Jekerkwartier in Maastricht, vergelijkbaar met een klein en gezellig eetcafe in Parijs. Er zijn slechts weinig tafeltjes en reserveren is hier niet mogelijk. 's Avonds is het vaak moeilijk aanschuiven, zeker in het weekend. Maar ik ga meestal op zondagmiddag. Na gemiddeld 1 drankje aan de bar, staat er dan een tafeltje voor je klaar.

Leuke tip: In de zomer heeft Café Sjiek een terras aan de overkant in het stadspark. Een idyllisch plekje waar je onder de grote bomen geniet van een goed glas wijn en al mijmerend het leven in Maastricht kunt gadeslaan. Een gezellig terras dat mij telkens het gevoel geeft alsof ik in Frankrijk ben neergestreken temidden van la douce vie.  

Foto 2 - Cafe Sjiek in Maastricht Foto 3 - Cafe Sjiek in Maastricht

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Privacy statement pagina. OK